33 13 90 90 post@sorumtrevare.no

Hvordan male eller pusse opp en trapp?

Vurderer du å pusse opp en gammel trapp? Selv om man kanskje ikke skulle tro det, blir det ofte billigere å kjøpe en ny trapp uten slitasje og knirk, enn å leie inn en håndverker til å male den gamle. 

Dersom du derimot ønsker å male trappen din selv, kan du nok spare noen kroner på det, men det kan være tidkrevende arbeid og det er det lurt å følge anbefalt fremgangsmåte for best mulig resultat. Vi gir deg våre beste tips fra Trappekompaniet nedenfor.

Se også gode råd fra Informasjonskontoret for farge og interiør.

Les også artikkelen “Hva koster en trapp?”

Gode forberedelser sikrer bedre resultat

I praksis bør trappen demonteres før maling for å kunne nå til i alle kriker og kroker. Dersom det er hakk eller slitasje i treet må du i tillegg sparkle, noen ganger bør trinnene helsparkles. Merk at resultatet ikke blir på langt nær like godt som en ny trapp som er fabrikkmalt, og husk at det fort kan bli hakk og merker i malt furu.

Fremgangsmåte:

  • Rengjør grundig. Vask først med rengjøringsmiddel beregnet for bruk før malearbeid. Ikke bruk salmiakk, da den bare løser opp fettet i stedet for å transportere det med vannet. La tørke.
  • Slip overflaten. Slip over med slipepad eller slipepapir i korning 120 til 150, slik at overflaten blir matt. Slip alltid i vedens retning. Avstøv overflaten ved hjelp av en børste eller en støvsuger med møbelmunnstykke.
  • Kvistlakk. Påfør deretter to strøk kvistlakk på all kvist. Dette er viktig selv om trappen er gammel, for man risikerer brune, stygge flekker hvis kvistene begynner å blø.
  • Grunning. Når kvistlakken er tørr kan du påføre grunning. Start med sidene, vanger og gelender før du tar trinnene. Vannløselig akrylgrunning er godt egnet, og tørker fort.
  • Toppstrøk. Det er nå klart for toppstrøk. Legg på rikelig med vanntynnbar maling i samme rekkefølge som grunningen. Påfør malingen i lengderetningen først, før du fordeler i bredderetningen, og avslutter med å etterstryke i lengderetningen igjen. Denne teknikken fordeler malingen jevnt og gir en fin film.
  • Evt. lakk. Det er ikke nødvendig for et godt resultat, men for å bedre slitestyrken kan man påføre 2-3 strøk med klarlakk på toppen.

Slip alltid i vedens retning

Trygt og ferdig montert

Selv om det kan være gøy å pusse opp, vil nok også mange finne det trygt og godt å kjøpe ny trapp ferdig montert med hjelp fra profesjonelle håndverkere med kunnskap i trappefaget. Ta kontakt med oss i Snekkern hvis du ønsker tilbud på en trapp til ditt hjem – trygt og ferdig montert.